- Een beursspeculant die probeert te profiteren van koersdalingen heeft het vizier gericht Tesla.
- Shortseller Fraser Perring wist naam te maken door problemen bij het Duitse betalingsbedrijf Wirecard vroegtijdig te signaleren.
- Volgens Perring is het aandeel Tesla te hoog gewaardeerd in verhouding tot Volkswagen en Toyota.
- Lees ook: Dit betaalt Elon Musk aan salaris voor ingenieurs, managers en analisten van Tesla in de VS
Fraser Perring, een beursspeculant die probeert te profiteren van koersdalingen (short selling), heeft naam gemaakt door de problemen bij het Duitse betalingsbedrijf Wirecard tijdig te voorzien. Afgelopen woensdag maakte Perring op Twitter bekend dat hij nu tegen Tesla wedt. De waardering van de maker van elektrische auto’s staat volgens hem niet in verhouding tot de rest van de markt.
De oprichter van Viceroy Research tweette: “Zijn Toyota en VW ondergewaardeerd of is Tesla overgewaardeerd? Tesla’s kwaliteit en FSD [Full Self Driving-technologie, red.] zullen door consumenten worden beoordeeld. Ik ga weer short.”
Bij short gaan lenen en verkopen beleggers aandelen in de hoop dat de koers in de toekomst zal dalen. Ze kopen op een later moment de aandelen terug tegen de dan geldende koers. Ligt deze koers onder de prijs waarvoor de aandelen zijn gekocht, dan maakt de shortseller winst. De koers kan echter ook hoger uitvallen.
Afgelopen maandag, de eerste handelsdag van 2022, steeg het aandeel Tesla met ruim 13 procent naar bijna 1.200 dollar als gevolg van sterke leveringscijfers over het vierde kwartaal.
Sindsdien heeft het aandeel weer flink aan waarde ingeleverd, mede door zorgen over een rentestijging van de Federal Reserve. Het aandeel wordt donderdagochtend op de voorbeurs verhandeld tegen ongeveer 1.075 dollar.
Tesla is de meest waardevolle autofabrikant, ondanks relatief lage winst en productie
Het door Elon Musk geleide bedrijf is nog altijd veruit de waardevolste autofabrikant ter wereld. Het aandeel Tesla steeg vorig jaar met meer dan 50 procent, en de afgelopen vijf jaar met meer dan 2.400 procent. Dit ondanks het feit dat de autofabrikant ver achterblijft ten opzichte van concurrenten als Toyota en Volkswagen op het gebied van winst en productie.
Toyota en Volkswagen verscheepten beide ongeveer 2 miljoen auto's in hun laatste bevestigde kwartaal, blijkt uit gegevens van Bloomberg. Tesla's leverde in diezelfde periode 309.000 auto's.
Respectievelijk hebben Tesla, Toyota en Volkswagen een marktwaarde van ongeveer 1.100 miljard dollar, 270 miljard dollar en 140 miljard dollar.
Perring is bekend omdat hij in 2016 het Duitse betalingsbedrijf Wirecard bekritiseerde vanwege zijns inziens gebrekkige interne financiële controles. Het Duitse betalingsbedrijf stortte in 2020 in, nadat het had toegegeven dat het grote boekhoudkundige fouten had gemaakt die een verkeerd beeld gaven van de financiële situatie.
Of Perring ook dit keer succesvol zal zijn, valt nog te bezien. Zo staat Tesla bekend als een moeilijk doelwit voor short sellers. Speculant Carson Block van Muddy Waters deed vorig jaar afstand van zijn shortpositie in Tesla. Hij gaf zijn nederlaag toe en zei dat hij het niet van "dom geld" kon winnen.
Elon Musk maakte sprak zich in het verleden uit tegen short selling. Hij zei eerder dat deze activiteit verboden zou moeten worden.